Paul van der Mee op weg naar #MR18 deel 2

Paul van der Mee op weg naar #MR18 deel 2

3 min Z1 – 25 min Z2 – 15 min Z3 – 5 min Z2 – 5 min Z4 – 5 min Z2 – 3 min Z1

Met dit soort cryptische boodschappen is mijn email elke 3 weken gevuld. Tot nu toe dacht dat trainen voor de marathon gewoon veel en vooral lang lopen was, maar als ik het bovenstaande zie is het nu meer een cryptogram dan dat het iets te maken heeft met het lopen van marathons.
Gelukkig valt het wel mee, als je de schema’s eenmaal begrijpt. Het zijn de persoonlijke trainingsschema’s die Joan maakt voor alle deelnemers aan de 42195 trainingen. Waar ik vroeger gewend was gewoon ‘lekker een stukje’ te gaan lopen is het nu bijna hogere wiskunde geworden. Op basis van mijn hartslag in rust en mijn maximale hartslag kan je bepalen wat je ‘hartslagzones’ zijn (gelukkig met een goede Excel sheet, dan hoef je het zelf niet te berekenen). Die zones gaan van Zone 1: Net iets sneller dan wandelen, tot zone 5: Ik loop de longen uit mijn lijf. Door op basis van deze hartslagzones te lopen kan je precies het juiste tempo lopen wat zorgt voor een goede training. Door deze zones ook in mijn horloge in te programmeren word ik tijdens mijn trainingen erop gewezen harder (hartslag is te laag) of juist langzamer te lopen (hartslag is te hoog). Hierdoor is het bijna alsof de trainer naast je staat en je instructies geeft over je tempo.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik de marathon loop in Zone 2: Lekker rustig tempo, waar je ook nog goed bij kan praten en Zone 3: Iets harder, maar nog goed te doen. Hopelijk kan ik met deze tempo’s de 42,195KM volhouden en onderweg ook nog genieten van de sfeer en omgeving van Rotterdam.

27331651_2027292397512940_3407937044265002008_n

Naast dat de schema’s natuurlijk super handig zijn en een goede leidraad geven om mijn trainingen te doen, zijn ze tegenwoordig ook een soort ‘partner’ voor mij. Ik ben dan nog single, maar ik zit tegenwoordig onder de plak van mijn schema ;-). Bij allerlei activiteiten waar ik voor word gevraagd (feestjes, bezoekjes aan vrienden en familie, lopen met oude loopgroep) is mijn standaard antwoord ‘Eerst even kijken of dat in mijn schema past’. Bij het horen van deze zin rennen een aantal van mijn vrienden al gillend weg. Natuurlijk kan ik het schema als goed excuus gebruiken als ik ergens geen zin in heb, maar gelukkig hoeft dat niet vaak. Met een beetje goede planning is een marathon training zeker goed te combineren met een privé-leven, maar keuzes zullen gemaakt moeten worden en soms moet ik tegen een uitnodiging nee zeggen. Als we bijvoorbeeld op zondagochtend om 08:30 een duurloop van 24KM gaan doen met de 42195 groep is het niet verstandig/handig om de avond ervoor lekker op stap te gaan, en net iets te veel (erg lekkere) biertjes te drinken.
Hetzelfde geldt natuurlijk ook door de week. Naast het hardlopen ben ik ook een redelijke fanatieke Bootcamper bij Meet the Marines in Breda, wat meestal elke woensdagavond is. Dit bootcampen vind ik leuk, maar het is ook een goede training voor mij omdat we daar juist de core-stability trainen en dat is bij hardlopen ook erg belangrijk. Maar met 2 looptrainingen door de week en de bootcamp en het liefst ook nog een stukje zwemmen kan het wat veel worden, want rust is zeker belangrijk en een integraal onderdeel van de training! Het is dus wat schipperen, af en toe een looptraining wisselen voor de bootcamp en zo is de trainingsweek weer gevuld.

Qua loopafstand beginnen onze trainingen van loopjes en rondjes, nu echte lopen en serieuze ronden te worden. Elke week sneuvelt er weer een persoonlijk afstandsrecord. Toen ik met de marathon trainingen begon was mijn maximale afstand 21,1KM, een halve marathon. De afgelopen weekenden zijn we van 22KM naar 24KM gegaan en komend weekend 26KM voor de boeg dus weer uitdagingen genoeg! De magische 30KM ligt al bijna binnen bereik.

Nog ruim 60 dagen en veel trainingskilometers te gaan tot Rotterdam!!!