Marathon-Day 8 April 2018!

Marathon-Day 8 April 2018!

Zondag 8 April 2018, eindelijk is het zover. Na maanden trainen is het vandaag de dag waarop het moet gaan gebeuren, het lopen van de Marathon van Rotterdam. De afgelopen week heb ik (angstvallig) het weerbericht in de gaten gehouden, want het lijkt erop dat het best warm kan gaan worden vandaag. Hopelijk valt het mee, want ik ben zelf niet zo’n warm-weer-loper.Paul_01

De afgelopen maanden ben ik door het 42195 Breda team helemaal klaargestoomd en voorbereid voor deze dag, dus toen het uiteindelijk 8 April was en ik ’s ochtends wakker werd begonnen de (wedstrijd)zenuwen toch wel toe te slaan. Nadat ik ’s ochtends een goed ontbijtje heb gehad, mijn tas drie keer had gecontroleerd of ik alles wel heb ingepakt en mijn telefoon opgeladen was vertrok ik naar de carpoolplek bij de Ikea in Breda vanwaar we met de hele marathon groep naar Rotterdam gingen. Paul_02Gelukkig was ik niet de enige die toch wel wat zenuwachtig was, want bij de meesten was er wel iets van enige nervositeit te merken.

Tien uur ’s ochtends. Ik zit zelf in de laatste startwave dus mijn start is om 10:28, dus om 10:00 sta ik netjes klaar in mijn startvak. Naar goed Rotterdam Marathon gebruik zingt Lee Towers nog even You’ll Never Walk Alone en dan starten om 10:00 de snelle lopers. Ik heb gelukkig nog even tijd voor een (zenuwen)plasje en ben er daarna helemaal klaar voor!!

Paul_0610:28, Het startschot klinkt voor mijn startwave, dus hoppa ‘gas erop, en gaan!!’. Alles hints en tips van de afgelopen maanden gaan door mijn gedachten, dus ik probeer me in te houden en probeer niet als een dolle van start te gaan. Dit lijkt redelijk goed te gaan, en na een paar honderd meter loop ik over de Erasmusbrug waar het vol staat met mensen, de brandweer/sleep-boten liggen ook in het water om mooie fonteinen te maken en mijn eerste supporters staan aan het einde van de Erasmusbrug klaar om me aan te moedigen. Het is nu echt begonnen!!

Vanaf de Erasmusbrug doen we eerst een rondje van ongeveer 25km door Rotterdam-Zuid. Het begin gaat vrij goed, al merk ik wel dat het door de warmte wel wat harder werken is en mijn plan om in 4u30 te finishen misschien vandaag niet gehaald gaat worden. Geen probleem, plannen zijn er om aangepast te worden,Paul_03 denk ik dan en dan maar wat langzamer, ongeveer 4u45. Dit gaat allemaal redelijk okay tot aan 22 a 25km, vlak voordat ik weer de Erasmusbrug over ga. Wat er precies gebeurt weet ik niet, maar mijn bovenbenen willen niet echt meer en het tempo is compleet zoek.

Vanaf dat moment begint voor mij het echte ploeteren. De 2de helft van de marathon kom ik totaal niet meer in mijn ritme, m’n benen willen niet echt en het tempo is behoorlijk gezakt. De warmte begint me duidelijk parten te spelen en ik pas mijn plan nog maar eens aan. 4u45 wordt het waarschijnlijk ook niet meer, dus de finish over komen wordt het devies, het maakt niet hoe, maar ik kom die finish over!! Mede door alle supporters en familie van mij die er waren maar zeker ook door toeschouwers in Rotterdam heb ik de finish gehaald. Zij hebben mij erdoorheen gesleept, geschreeuwd, mij aangemoedigd en sommige rotterdammers hebben mij zelfs in niet te misverstane bewoordingen toegesproken dat ik ‘Godverdomme moet doorlopen, want je bent er bijna!!!’ en dan ‘wandelen is voor watjes, tis geen avondvierdaagse!!!’.

Mede door al deze aanmoedigen (en de wil om de finish te halen) kom ik uiteindelijk in 5u02 over de finish. Hoewel ik de eerste uren behoorlijk baal van mijn finishtijd, want ik had gehoopt op een veel betere tijd, weet ik dat het, gegeven de omstandigheden, het best mogelijk was voor mij. En dus ben ik ook wel blij met de prestatie en natuurlijk met de medaille!

Paul_04Na de finish verzamelen we met de hele marathon groep bij Restaurant Amigo op het Stadhuisplein. Lekker dicht bij de finish, dus ik ben er snel. Onder het genot van een heerlijk koud biertje en een glaasje champagne (mijn supporters hadden een fles champagne meegenomen om te vieren dat ik de marathon had uitgelopen) probeer ik weer een beetje bij te komen van 5 uur hardlopen en begint het besef langzaam te komen dat ik mijn eerste marathon heb uitgelopen en dat ondanks het afzien, het ploeteren en het af en toe bijna in tranen uitbarsten, het toch een super gaaf evenement was. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik heb meegedaan!!

Nu mijn hele Rotterdam Marathon avontuur voorbij is wil ik natuurlijk wat mensen bedanken voor alle hulp, trainingen, tips en motivatie. Natuurlijk als eerste Joan en Ilse voor het organiseren van de 42195 Trainingen en de goed georganiseerde dag in Rotterdam. Ook de trainers van de 42195 groep wil ik bedanken, in het bijzonder de trainers van het 6min30 groepje namelijk Paul en Robbert. Natuurlijk wil ik ook alle mede 42195-lopers bedanken voor de gezelligheid de afgelopen paar maanden tijdens de lange duurlopen en als laatste natuurlijk ook alle supporters die mee naar Rotterdam waren en die mij de afgelopen maanden hebben aangemoedigd via sociale media of in het echt. New Balance Benelux bedankt voor de ondersteuning!Paul_05

De komende tijd staat er voor mij geen marathon op het programma, maar wat leuke korte loopjes, maar waarschijnlijk wil ik me gaan revancheren en ben dus van plan om misschien in 2019 weer de Marathon van Rotterdam te gaan proberen!!

Groetjes

Paul van der Mee